Tips om je huis te verkopen

Het zijn misschien ‘open deuren’, maar we geven je toch graag wat tips om je huis te verkopen. Met een paar simpele tips is je huis klaar voor een volgende eigenaar en bespaar je jezelf én je koper teleurstellingen.

1.      Zorg voor professionele foto’s van je woning

Je koper kijkt als eerste naar de foto’s. In deze moderne tijd is je woning zo weg ‘geswiped’ als het geen liefde op het eerste gezicht is. Een eerste indruk wordt in een split second gemaakt, dus de foto’s moeten perfect zijn. De juiste belichting en scherpte doen wonderen. Een fotograaf met professionele apparatuur doet de rest. Natuurlijk maak jij ook leuke kiekjes met je smartphone, maar de ervaring leert dat professionele foto’s veel beter verkopen. Die investering betaalt zichzelf dus snel terug.

2.      Ruim op en minimaliseer

Kopers willen zien wat ze met de ruimtes kunnen doen. Dat zien ze niet als jouw complete verzameling modeltreinen in de kamer staat. Of als je op een stoel moet staan om de andere kant van de zolder te zien. Dus ruim op, gooi weg of geef weg. Kun je er geen afscheid van nemen, sla het dan tijdelijk op. Maar zorg voor ruimte en overzicht. Vind je het zelf lastig om te doen? Een verkoopstyliste of een opruimcoach helpt je graag verder.

3.      Wees bij de tijd en een beetje onpersoonlijk

Hoewel vintage erg hip is, verkopen woningen met retro oranje gordijnen en bruine muren niet zo goed. Dus pak de emmer latex en maak het licht en neutraal. Ook andere smaakgebonden voorwerpen (je flipperkastenverzameling of je collectie historische naakten) kun je beter even weghalen. Hetzelfde geldt overigens voor je huwelijksreportage op A0 formaat of je pikante fotoshoot op canvas, dat een leuk cadeautje voor je echtgenoot was. Je wilt vast niet dat dit soort persoonlijke zaken op Funda te bezichtigen zijn. En echt, je buren en collega’s kijken uit nieuwsgierigheid ook naar je foto’s op het wereldwijde web.

4.      Neem je tuin onderhanden

Het is het eerste wat je kopers zien: je tuin. Trek dus even wat tijd uit voor het op orde brengen van je tuin. Wied, maai en vernietig onkruid. Verwijder de boodschappen van de hond en berg het speelgoed van de kinderen op.

Met deze tips om je huis te verkopen ben je al op de goede weg. Maar we hebben er nog vier!

5.      Doe alle klusjes die op je to do lijst staan

Echt iedereen heeft ze: klussen die je je al jaren voorneemt om te doen. Een vergeten kitnaad, een muurtje dan nodig overgeschilderd moet worden en een scheefhangend keukendeurtje. Loop eens kritisch door je huis en maak een lijst van al die klusjes. Werk ze daarna af. En nu écht.

6.      Maak je huisdieren onzichtbaar

Wij snappen dat je gek bent met je vier labradors of je nest kittens, maar niet iedereen deelt die liefde. Er zijn kopers die afknappen op de aanwezigheid van huisdieren of die zelfs het huis  niet in durven als ze een harige viervoeter bespeuren. Dat helpt niet echt mee bij de verkoop van je huis. Neem daarom het zekere voor het onzekere en breng je huisdieren even elders onder tijdens een bezichtiging. Zet de etensbakken in de kast, de kattenbak in de garage en zorg ervoor dat het huis niet naar ‘natte hond’ of erger ruikt.

7.      Ga zelf iets leuks doen tijdens de bezichtiging

We waarderen betrokkenheid van jou als verkoper, maar het is echt beter om zelf niet bij de bezichtiging aanwezig te zijn. Natuurlijk heb je de drang om over je geweldige huis te vertellen, maar toch raden we het je af. De meeste kijkers vinden het erg ongemakkelijk als de verkoper erbij is en dit werkt averechts. Bij ons voelen kijkers zich meer op het gemak, omdat wij geen emotionele binding met het huis hebben. Dus wij leiden ze voor je rond en we beantwoorden hun vragen. Daar betaal je ons ook voor. Als de kijkers klaar zijn, dan mag je weer terugkomen. En dan vertellen we je precies wat ze van het huis vonden.

8.      Overdrijf niet met geurtjes

Iedereen kent het verhaal van de aantrekkelijke geur van zelfgebakken appeltaart, die kijkers bij binnenkomst direct verleidt tot een spontaan bod. Een prettige geur heeft natuurlijk invloed, maar overdrijf het niet. Overdaad schaadt, ook in het geval van dennengeur en chloor. Het lijkt namelijk alsof je iets te verbergen hebt. Even lekker luchten en een subtiele geur van een prettige schoonmaakmiddel werkt beter. En appeltaart mag ook best, daar zeggen we geen nee tegen.

Kortom

Maak het ruim en licht en zorg ervoor dat de koper zich kan voorstellen dat hij in een mum van tijd kan verhuizen zonder al teveel kluswerk. Verwijder alles wat té persoonlijk is, inclusief de veestapel. Zorg ervoor dat de kijker zich welkom voelt in een schoon huis, waar aandacht aan is besteed. En ga zelf even boodschappen doen.

Prenger Makelaars uit Enschede doet de rest

We geven het toe: het kan even een klusje zijn om je huis verkoopklaar te maken. Maar er is goed nieuws: als je klaar bent, dan nemen wij het van je over. Dan heb je er verder geen omkijken meer naar. Dus investeer nu even wat tijd om het beste verkoopresultaat te behalen en besteed een paar uur aan deze tips om je huis te verkopen. Grote kans dat we het bord met ‘huis te koop’ dan binnenkort weg kunnen halen.

Wil je weten wat wij voor je doen om je huis snel te verkopen? Vul even het contactformulier in, dan vertellen we je er alles over.

Makelaar Enschede
prenger makelaar enschede logo

Compare listings

Vergelijken