Prenger Makelaars is een aankoopmakelaar Enschede die je graag ondersteunt als je een huis wilt kopen. Want hoe werkt het kopen van een huis eigenlijk? Wat moet je regelen als je een huis wilt kopen en hoeveel geld heb je nodig om een huis te kopen? Wij zetten alle belangrijke informatie én onze beste tips voor je op een rijtje.
Wat moet ik doen als ik een huis wil kopen?
“Hoe werkt het kopen van een huis?”, is een vraag die we bij Prenger Makelaars regelmatig krijgen. Want hoe werkt het kopen van een huis eigenlijk? Ons team zal je aanraden om je wensen op papier te zetten. Wat voor soort woning zoek je? In welke buurt wil je graag wonen? Hoeveel kamers en woonoppervlakte heeft jouw droomwoning? Op onze website vind je diverse koopwoningen in Enschede die je alvast kunt bekijken. Zo krijg je een beeld van wat jij belangrijk vindt.
Hoe werkt een huis kopen?
Hoe werkt het kopen van een huis precies? Hieronder leggen we het stap voor stap uit.
1. Maak een berekening
Begin met het maken van een berekening. Hoeveel spaargeld heb je? Welk bedrag kun je maximaal lenen? En heel belangrijk: hoe hoog worden je maandelijkse lasten? Een aankoopmakelaar of hypotheekadviseur kan je meer vertellen over het afsluiten van een hypotheek en de kosten hiervan. Neem de tijd om verschillende opties en aanbieders te vergelijken.
2. Begin met je zoektocht
Zodra je weet hoeveel je te besteden hebt, kun je beginnen met je zoektocht. Maak voor jezelf een lijstje met wensen en eisen. Kijk rond op de website van Prenger Makelaars of vraag ons team om enkele woningen voor je te selecteren. Je kunt ook deelnemen aan een “open huizen dag” waarbij je vrijblijvend bij verschillende woningen mag binnenlopen. Neem de tijd om verschillende wijken en huizen te bekijken.
3. Plan een bezichtiging
Heb je een interessante woning gevonden? Plan dan een bezichtiging. Bereid de bezichtiging zo goed mogelijk voor met onze checklist. Zo zijn er enkele vragen die je absoluut moet stellen en dingen waar je op moet letten. Neem de tijd om meerdere woningen te bekijken én ga gerust voor een tweede keer langs als je serieuze interesse hebt in een woning. Overweeg om iemand mee te nemen met verstand van zaken (zoals de aankoopmakelaar). Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet.
4. Onderzoek doen
Als koper heb je een onderzoeksplicht. Dit houdt in dat je de staat van de woning onderzoekt. Dit kun je zelf doen, maar soms is het slimmer om hier een professional voor in te schakelen. Overweeg om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren als de woning wat ouder en/of in een slechte staat lijkt. De aankoopmakelaar kan je hier altijd verder over adviseren.
5. Onderhandelen
Heb je je droomwoning gevonden? Breng dan een bod uit en onderhandel met de verkoper. Je onderhandelt niet alleen over de prijs, maar ook over de opleverdatum en andere belangrijke zaken. De aankoopmakelaar helpt je bij het bepalen van een goed bod én de beste voorwaarden. Daarnaast kan de aankoopmakelaar je helpen bij het kiezen van een juiste strategie of de onderhandelingen voor jou uitvoeren. Dit is fijn als jij door de spanningen en zenuwen misschien iets té enthousiast bent.
6. Koopovereenkomst tekenen
Zijn jij en de verkoper het eens geworden? Dan is het tijd om de koopovereenkomst te tekenen. Lees alles aandachtig door en vraag de aankoopmakelaar om opheldering bij vragen of onduidelijkheden. Goed om te weten is dat je na het tekenen van de koopovereenkomst nog drie dagen bedenktijd hebt.
7. Papier- en regelwerk
Na het tekenen van de koopovereenkomst wil je misschien direct de verhuisdozen gaan inpakken. Helaas moet er nog wel wat papier- en regelwerk op orde gemaakt worden. Denk hierbij aan het afsluiten van de hypotheek, maar ook aan het aanleveren van een taxatierapport en het betalen van diverse kosten. Besteed het papier- en regelwerk uit aan een professional als dit niet helemaal jouw ding is.
8. Overdracht van de woning
Last but not least is de overdracht van de woning. Enkele dagen voor de opleverdatum ga je langs bij de notaris om enkele documenten te tekenen. Je brengt bovendien een bezoek aan het huis om te kijken of deze nog in de juiste staat is. Tot slot betaal je de laatste kosten, teken je enkele documenten en wordt het huis op jouw naam gezet in het Kadaster. Je ontvangt de sleutels en kunt nu écht beginnen met verhuizen.
Hoeveel eigen geld heb je nodig om een huis te kopen?
“Hoeveel spaargeld heb je nodig om een huis te kopen?” is een veelgestelde vraag. Hoeveel eigen geld je nodig hebt om een huis te kopen, is afhankelijk van de koopsom. Zo moet je 4 tot 6% van de koopsom inleggen om een hypotheek af te kunnen sluiten. Mocht je een huis op het oog hebben van 250.000 euro, dan komt dit dus neer op 12.500 tot 15.000 euro van je eigen geld. Mocht je meer spaargeld hebben, dan kun je dit gebruiken om direct een extra deel van de hypotheek af te lossen (en je maandlasten te verlagen).
Welke kosten komen er bij het kopen van een huis?
Hoe werkt een huis kopen en voor welke kosten kom je te staan? Het is verstandig om alle kosten voor jezelf op een rijtje te zetten voordat je begint aan je zoektocht. Zo weet je wat voor soort woning financieel haalbaar is of kun je besluiten om nog even verder te sparen. Hieronder vind je een overzicht van alle bijkomende kosten:
1. Notariskosten
2. Overdrachtsbelasting (2% van de aankoopsom)
3. Taxatiekosten
4. Advies- en bemiddelingskosten
5. Makelaarskosten
6. Bouwkundige keuring
7. Borgtochtprovisie (0,6%)
Daarnaast moet je een deel van je spaargeld inleggen om de hypotheek af te kunnen sluiten én kun je voor diverse andere kosten komen te staan. Denk hierbij aan bankgarantie als je de waarborgsom niet direct kunt betalen en een overbruggingskrediet. Tot slot is het handig om een bedrag te reserveren om de verhuizing mee te bekostigen, het huis mee op te knappen en de woning mee in te richten.
Waar moet je opletten bij het kopen van een huis?
De vraag “hoe werkt het kopen van een huis?” is grotendeels beantwoordt, maar je vraagt jezelf misschien nog af “waar let ik op bij het kopen van een huis?”. Hieronder zetten we onze beste tips op een rijtje.
1. Onderzoek de financiële mogelijkheden en zoek naar een woning die hierbij past.
2. Neem de tijd om huizen te zoeken, vergelijken en bezichtigen.
3. Denk in mogelijkheden. Laat je niet afschrikken door een verouderd interieur of een huis met te weinig kamers. Je kunt een woning opknappen of voorzien van een aanbouw.
4. Ga op onderzoek uit. Zowel in het huis als in de buurt wil je je thuis voelen.
5. Neem iemand mee met verstand van zaken en vraag advies over alle onderwerpen waar jij weinig verstand van hebt.
6. Laat een bouwkundige keuring uitvoeren.
7. Houd het hoofd koel. Een huis kopen is spannend, maar laat je niet leiden door je emoties.
Hoe werkt het kopen van een huis? Stel je vragen aan ons team
Wil je meer informatie over “hoe werkt het kopen van een huis”? Of wil je graag samen met ons op zoek naar jouw droomwoning? Neem dan contact op met Prenger Makelaars. Wij hebben een ruime ervaring met het kopen en verkopen van woningen in Enschede en omgeving. Wij weten precies op welke details we moeten letten en voorzien je van een professioneel en eerlijk advies. We helpen je tijdens je zoektocht, de onderhandelingen en het regel- en papierwerk.
Door onze jarenlange ervaring en expertise hebben we een ruim netwerk opgebouwd. Wij vinden dus niet alleen een geschikte woning voor je, we kunnen je ook doorverwijzen naar een andere professional. Denk hierbij aan een hypotheekadviseur, notaris en bouwkundige. Je bereikt ons via de telefoon, e-mail of het contactformulier én bent van harte welkom op ons kantoor voor een kennismaking.