De meerwaarde van een makelaar

De meerwaarde van een makelaar in Enschede

Steeds vaker wordt de noodzaak van een makelaar in twijfel getrokken. In principe kan iedereen zelf zijn huis verkopen, dus waarom zou je dan toch voor een makelaar kiezen? Een makelaar huur je in omdat je ontzorgd wilt worden én er zeker van wilt zijn dat je jouw huis voor het hoogst mogelijke bedrag hebt verkocht. Wanneer heb je jouw huis goed verkocht? Dit is een vraag die een makelaar niet alleen kan beantwoorden, hij kan het verantwoorden.

Wanneer je van plan bent om je huis te gaan verkopen loop je tegen tal van vragen aan. Waarom zou ik een makelaar inhuren wanneer ik een huis wil verkopen of kopen? Heb ik een makelaar nodig om mijn huis te verkopen? Kan ik zelf de waarde van mijn woning bepalen? Kun je een makelaar vervangen door een online makelaar of app? Zijn makelaars te duur? Een uitgesproken wens die wij bij Prenger vaak voorbij horen komen is ‘Ik wil snel mijn huis verkopen’. Veel makelaars spelen slim in op dit verlangen door hun marketing hierop aan te passen middels beloftes over de verkoopduur. Maar wij weten dat snel verkopen niet altijd betekent dat je jouw huis goed verkoopt. Kortom, het draait eigenlijk allemaal om die ene vraag: Wat is de meerwaarde van een makelaar?

Wat doet een makelaar voor mij?

Het doel van een verkoopmakelaar is een woning verkopen voor de hoogste prijs tegen de beste voorwaarden. Het begint met het vaststellen van een correcte vraagprijs die de makelaar kan motiveren bij potentiële kopers. Deze prijs wordt bepaald aan de hand van marktkennis en ervaring. De makelaar draagt zorg voor alle aspecten die er toe leiden dat een woning vlot en goed wordt verkocht. Een verkoopproces behelst zaken als de waardebepaling, het maken van een woningpresentatie en ervoor zorgen dat de woning onder aandacht van het doelpubliek komt. Denk hierbij aan het maken van verkoopteksten, foto’s, video’s, brochures, de plaatsing van de woning op het internet (websites en social media), het inkopen van advertentieruimten en het plaatsen van een verkoopbord bij de woning zelf. Daarnaast huur je een makelaar in om de bezichtigingen uit handen te laten nemen waardoor je er zeker van bent dat je woning goed wordt gepresenteerd tegenover potentiële kopers en diens vragen goed worden beantwoord. Anderzijds ben je verzekerd dat er strategische onderhandelingen plaatsvinden, die leiden tot het beste resultaat én matchen met de verwachtingen van jou als koper zijnde.  Een correcte afwikkeling van alle zaken die komen kijken bij het sluiten van de overeenkomst vormt tevens een belangrijke motivatie om een makelaar in te zetten. Een makelaar leidt dit in goede banen en zorgt ervoor dat je als koper hier geen omkijken naar hebt.

De veranderende woningmarkt

Voorheen was de promotie van een woning vrijwel uitsluitend in handen van de makelaar. Hij zorgde ervoor dat het object in de juiste huizenkranten of huis-aan-huisbladen verscheen. Daarbij vormden de etalages van makelaarskantoren nog een centraal punt binnen de promotie van een woning. Vandaag de dag is de woningmarkt veel transparanter, dit vanwege alle informatie die via het internet voor iedereen beschikbaar is. Websites brengen vraag en aanbod bij elkaar en ook het vergelijken van woningen is iets van je als koper zelf kunt doen. Maar waarom dan toch een makelaar inhuren? Hieronder gaan we dieper in op deze centrale vraag.

De voordelen van een makelaar

  • Men koopt gemiddeld twee á drie keer een woning in zijn of haar leven. Het is de meest kostbare aanschaf die je kunt doen, waarbij een kleine fout je al snel duizenden euro’s kan kosten. Sommigen vinden het prettig om zelf de controle in handen te houden en willen graag besparen op makelaarskosten. Maar juist de makelaar kan onderbouwen en inzichtelijk maken of je de juiste prijs te pakken hebt. Het blijft een kat- en muisspel waar een ervaren makelaar je doorheen kan loodsen.
  • Zo veel kanalen, zo veel aanbod! Er zijn duizenden sites en social media pagina’s waar woningen worden aangeboden; je ziet als koper door de bomen het bos niet meer. Een makelaar kent de lokale markt en kan jou als woningzoekende helpen bij het vinden van een huis dat past bij jouw wensen. Daarnaast kan hij ook dat ene geschikte gezin aandragen dat op zoek is naar jouw huis.
  • Informatie over een woning is vandaag de dag voor iedereen toegankelijk, hiervoor ben je niet meer aangewezen op een makelaar. Maar de juiste informatie achterhalen en daar de juiste conclusies aan verbinden is één van de redenen waarom je een makelaar inschakelt. Vanwege zijn netwerk, kennis over de historie van een woning of wijk, relevante ervaring en marktinzichten kan een makelaar de juiste vragen stellen. Hij kent de lokale markt en beschikt over voorinformatie waardoor hij weet wat er vrijkomt op de markt. Dit is cruciaal om de juiste koper aan de juiste verkoper te koppelen, wat uiteindelijk leidt tot een succesvolle bemiddeling.
  • De ene woning verkoopt zichzelf, de andere woning vraagt om een uitgebreidere aanpak. Niet iedereen beschikt over een gemakkelijk te verkopen woning. Soms zijn er tientallen bezichtigingen nodig om die ene koper te vinden voor jouw woning. In deze gevallen is het een groot voordeel om een makelaar in te zetten. Niet alleen kan hij jouw huis op de best mogelijke manier promoten, waardoor de verkoopkansen sterk toenemen, ook scheelt het je een hele hoop tijd. Het succesvol rondleiden van potentiële kopers en het waardevol beantwoorden van vragen kan veel tijd in beslag nemen. Bij een langlopend verkoopproces biedt een makelaar uitkomst. Daarbij vinden de meeste kopers het prettig om bezichtigingen met makelaars te doen. Dit voornamelijk omdat ze het minder prettig vinden om kritische vragen te stellen of kritiek te uiten tegenover een verkoper.

Een makelaar? Hierom:

Het is mogelijk om als consument je huis zelf te verkopen. Je moet jezelf de vraag stellen ‘Wanneer heb ik mijn huis goed verkocht?’. Is dit wanneer het snel is verkocht, of ben je tevreden wanneer je een bepaald bedrag hebt behaald? De vraag die wij als Prenger stellen is: Hoe weet je dat je jouw huis goed hebt verkocht en tegen de beste prijs?

Wij beschikken over een onmisbaar inzicht in de historische prijzen van woningen en de wijken waarin de woning zich bevindt. Op basis van dit inzicht en vanwege onze ervaring sinds 1898 zijn wij in staat om op correcte wijze de waarde van jouw huis vast te kunnen stellen. Onze meerwaarde zit ‘m in dat wij weten hoe je de cijfers en gegevens op een juiste wijze kunt interpreteren, wat resulteert in een reële vraagprijs. Het gaat hierbij om meer dan alleen cijfers herleiden en het vergelijken hiervan. Wij zijn in staat om ook huizen te vergelijken. Hierdoor ontstaat er een compleet beeld waarbij meerdere facetten samenkomen. Wij hebben als makelaarskantoor de ervaring, achtergrondkennis en inzichten in huis om voor jou het beste resultaat te behalen. Wij kunnen beoordelen of je écht het optimale resultaat uit een overeenkomst hebt gehaald; een resultaat wat onderbouwd is, waardoor je met zekerheid kunt zeggen of je jouw huis snel én goed hebt verkocht.

Wij zijn benieuwd naar jouw vragen of opmerkingen en komen hierover graag met je in contact.

Makelaar Enschede
prenger makelaar enschede logo

Compare listings

Vergelijken